Select Page

Als je me al een tijdje kent weet je dat ik veel gekke roze dingen gedaan heb toen ik nog partner was bij StoereVrouwen en Bureau StoereZaken. Samen met mijn andere partners in crime (meestal 5) beheerden wij ons netwerk van 1800+ bewuste shoppers, StoereVrouwen, en ons campagnebureau voor duurzame thema’s Bureau Stoerezaken.

Ons motto was “Change the world shopping” en alles wat we deden had daar mee te maken. Dat waren vooral campagnes in samenwerking met andere partijen en eigen acties en evenementen organiseren. Ik werkte onder andere mee aan projecten met en voor Max Havelaar, HIVOS, FSC Nederland, RankaBrand, MVO Nederland, Oikos, EerlijkWinkelen.nl, Partij voor de Dieren en diverse FairTrade Gemeentes. Van 2011 – 2013 was ik met Mirjam Regimentsleider van Groningen en van 2013 – 2015 was ik (landelijk) partner en art director. Ik deed veel concept en campagne ontwikkeling, uiteraard grafisch ontwerp, styling, fotoshoots, natuurlijk websites maken en een heleboel lol hebben. In 2015 verliet ik StoereVrouwen omdat het voor mij mooi geweest was, ik veel gedaan had en ik me op andere dingen wilde focussen.

Waarom deze timeline?

Inmiddels is StoereVrouwen een iets andere koers gaan varen en is er geen overzichtelijke uitleg en beeldmateriaal meer online van alle gekke stunts die wij destijds hebben uitgespookt om wereldverbeterend shoppen te stimuleren. Ik wilde hier graag een overzichtje van maken voor mezelf en de andere partners. Ook omdat ik het soms vergeet en mis. Hierbij dus een overzicht en een ode aan een aantal mooie dingen die ik uitlicht. Ik heb natuurlijk mappen vol beeldmateriaal, maar ik houd het even bij filmpjes. Enjoy!

Hier alvast een overzichtsfilmpje met een indruk van verschillende acties en campagnes.

Timeline

Come with me on a trip to memory lane met een boel roze baretten.

2011 StoereMuzes stalken supermarktdirecteuren

Een campagne in samenwerking met Max Havelaar waarbij we supermarktdirecteuren lieflijk gingen stalken om in gesprek te komen over hun nog beperkte fair trade en biologische assortiment. Max Havelaar had onderzoek gedaan naar wat verbetert kon worden per supermarkt. Ons doel was om op ludieke wijze aan te tafel te komen zitten (met Max Havelaar) bij de directeuren en hierover te spreken. Dat is gelukt bij een aantal van de 10 supermarktdirecteuren! En daar zijn flinke afspraken en beloftes uit voortgekomen. Mission a bit accomplished!

Sinterklaasgedichtje voor Kees Poiesz

StoereMuzes kalender met aanbevelingen van duurzame producten voor in de supermarkt. Cadeautje voor onze supermarktdirecteuren.

Fotografie door Andrea Bartosova, ik nam de styling en het grafisch ontwerp voor mijn rekening.

2012 Strip for fair Fashion

Een campagne in samenwerking met SchoneKleren Campagne om aandacht te vragen voor fair fashion en de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Motto: Liever naakt dan oneerlijk gemaakt! Meer dan 100 vrouwen gingen uit de kleren voor eerlijke kleren. Er werden diverse fotoshoots georganiseerd in 5 grote steden in Nederland (ik deed Groningen) en op de dam werd ook nog flink gestript. Er werd gestript tot eerlijke boxershorts hoor, dus niet te pikant. Wel opvallend! De campagne is groots in het nieuws geweest en de discussie werd verder aangewakkerd.

2012 Fair Fashion Event

We organiseerden een fair fashion event in Amsterdam met een modeshow met duurzame kledingmerken, een kledingruil en een lezing van Lindsay Dubbeld, auteur van Mode voor Morgen. Ik deed conceptwerk, grafisch ontwerp en schoot o.a. de prachtige beelden van onderstaande filmpje met mijn niet geschikte camera. Editen deed iemand anders. Bekijk het filmpje dus hoe het was, maar huur mij niet in als cameravrouw 😉
https://www.youtube.com/watch?v=uTBdXSCRhMQ

2013 en 2014 Fair Valentine

In samenwerking met HIVOS hebben we meerdere jaren Fair Valentine gevierd door eerlijke rozen uit te delen in 5 grote steden in Nederland. Daarmee vroegen we aandacht voor de niet zo faire arbeidsomstandigheden van de bloemenindustrie in Afrika. De plek waar onze meeste bloemen vandaan komen. We kwamen hiermee oa. in Kassa en er was veel landelijke media aandacht voor deze actie. Ik deed o.a. het ontwerp van het communicatiemateriaal.

Giel Beelen werd uitgeroepen tot onze Fair Valentine 2013. Kijk ook hoe het verder verliep op de actiedag.

Wij fietsten ook in Groningen met een bakfiets rond en Helinja Ruiter en ik gingen op onze knieen voor burgemeester Peter den Oudsten.. Rara wat zei die?

Filmpje door Maurits.

In 2014 deden we het weer. Ik werkte vanuit Thailand aan het ontwerp van het logo, het concept voor de fotoshoot en ander communicatiemateriaal. Katja Schuurman was in 2014 onze Fair Valentine.

Regiment Groningen

In Groningen organiseerden we onder andere in 2011 de Biologische Borrel, een Bio Winetasting in het Noorderplantsoen met supermarktwijnen voor onder de € 5 zodat je de volgende keer wist welke biowijntje het lekkerste was. We gaven shoptherapie als Dr. Green op Noorderzon. We deden mee aan de Strip for Fair fashion fotoshoot op het kantoor van Stefan en mij aan de Paterswoldseweg. We lanceerden de Eerlijke Winkelroute in Groningen voor eerlijkewinkelen.nl. Deelden natuurlijk heel veel eerlijke rozen uit. We vierden recycle sinterklaas. En ik ben vast nog wat vergeten.

Oh ja, de start van de Not Fair Fashion Battle in de Eco Pop-up Store natuurlijk in 2012. Moet je eens kijken hoe oneerlijk Mirjam de deelnemers behandelt en hoe beteuterd ze waren dat het niet eerlijk is dat je niet naar de wc mag of dat de tegenpartij zomaar extra punten krijgt. Dacht je even gezellig naar een kledingruilfeestje te gaan, wordt je behandelt alsof je in een sweatshop werkt. Bewonder wederom mijn prachtige camerawerk.

Onvergetelijke tijden en een dankjewel

Dank aan alle lieve StoereVrouwen waar ik mee heb mogen samenwerken en ons hebben ingezet waar we dat konden om mensen bewuster te maken van hun koopgedrag. Special thanx to my partners Mirjam Pruis en Kirsten Palland, waar ik alle opgesomde campagnes en events mee samen heb gewerkt. De immer geweldige fotografe en StoereVrouw in hart en nieren Andrea Bartosova. En natuurlijk de andere partners waar ik geweldige tijden mee heb gehad tijdens onze samenwerking: Mirjam van Rijn, Helene Oudman, Ashna Chattha, Ineke Lighthart, Iris Heuer, Tanja Eijkelenboom. Ook Liesbeth Gort en Joyce van Heijningen uit de early days, you are awesome. En de harde kern uit Groningen, wederom Mirjam Pruis, maar ook Helinja Ruiter en Caloe van Dijk.

Ashna en Helene zijn nog steeds bezig met mooie dingen doen op het gebied van fair fashion. Good busy! Volg vooral hun activiteiten via Facebook, instagram of de website.

Hanneke
– voormalig StoereVrouw