Hanneke Laaning

brand coach, ontwerper & meditatiedocent

Hanneke-laptop

Serve the world: Know yourself, show yourself

Ik coach bewuste ondernemers die belangrijk werk doen voor de wereld, maar dat goed verborgen houden achter gesloten deuren. Mensen met jarenlange ervaring in hun vakgebied die retegoed zijn in hun werk. Verborgen pioniers noem ik zo ook wel. Dit zijn ondernemers die het niet nodig hebben om naar buiten te treden omdat ze altijd ‘genoeg’ werk hebben.

Als ze op mijn deur kloppen zijn ze klaar voor groei. Innerlijke groei en zakelijke groei. Ze zijn klaar om dieper contact te maken met hun missie en hun belangrijke werk met de wereld te delen. Te laten zien wie ze echt zijn.

Ben jij zo’n bewuste ondernemer die onbewust verstoppertje speelt?
Ik coach je graag naar meer helderheid in jezelf en je bedrijf, en ontwerp branding dat uitstraalt wie jij werkelijk bent. Zo kun jij krachtiger jouw plek in de wereld innemen en van nóg meer betekenis zijn.

Hanneke-laptop
Be-still-and-know
Be-still-and-know

Mijn missie?

Wijze mensen helpen hun kennis en ervaring door te geven op een manier die ze voedt

April 2014, Noord Thailand.

“De monnik voor me vertelt een verhaal. Ik zit op het puntje van mijn meditatiekussen te luisteren. Dan dwaal ik af en kijk naar de tempel, de bergen, het beekje en de jackfruit bomen.

Dit klooster is het paradijs.

Nooit ben ik eerder op zo’n mooie plek geweest. En deze monniken hebben zoveel wijsheid te delen. Waarom is dit niet bekend? Waarom staat dit niet in de Lonely Planet? Op nummer één in de zoekmachines? Dit vipassana klooster heeft niet eens een website! Ik heb er over gehoord via via.

Zo raar. Zo zonde ook.”

Dit was een aha-moment. Hier besefte ik, dit soort wijze mensen wil ik helpen zichzelf beter aan de wereld te laten zien. Zodat ze minder hoeven te struggelen en niet vast blijven zitten in ‘wel okee zo’. Maar vooral zodat andere mensen deze hidden gems beter kunnen vinden en herkennen. Hoe zonde is het als zo veel kennis en wijsheid niet veelvuldig wordt doorgegeven?

Natuurlijk zaten deze Thaise monniken niet te wachten op een opdringerige toerist die alles beter wist. Soms is goed genoeg uiteraard goed genoeg. Ik werk daarom graag met bewuste ondernemers die zelf wíllen doorgroeien en naar buiten treden. Niet omdat het moet om te overleven, maar omdat ze zichzelf en de wereld dat gunnen.

Be-still-and-know

Helderheid van binnen, expressie naar buiten

Als brand coach begeleid ik je om dieper in contact te komen met je missie en wat je echt wilt. Met merkstrategie help ik je met duidelijkheid in je merk en bouwen we een stevige fundering voor je bedrijf. Eerst het hart, dan het hoofd.

Keuzes maken is eng. Ik weet het. Je wilt niks uitsluiten en hebt vele passies. Toch is keuzes maken essentieel voor focus, helderheid en groei. Als je eenmaal gekozen hebt kan de energie gaan stromen. En onthoud; morgen mag je je weer bedenken. Het staat niet in steen gebeiteld. Branding is een ongoing process.

Als we jouw binnenkant helder verwoord hebben, ontwerp ik de buitenkant. Jouw brand design. Met een passende huisstijl kun je vol zelfvertrouwen aan de buitenwereld laten zien wie je bent. Daarmee trek je like minded mensen aan die jouw waarde van mijlenver kunnen herkennen.

Be-still-and-know
Hanneke-laptop

Mijn omgeving had geen idee wat ik allemaal deed. Inclusief ikzelf.

“Hey Han, hoe gaat het met je yoga business?”

In 2017 hoorde ik dit voor de zoveelste keer op een verjaardag. Shit. Branding was al jaren mijn fulltime werk, maar mijn omgeving had duidelijk geen idee wat ik – naast yoga – allemaal deed. Bij deze loodgieter lekte het. Dat moest anders.
Ik wist alleen niet meer waar op te focussen. Er waren zoveel verschillende dingen die ik leuk vond en ook deed. Dat gaf versplinterde aandacht. Naar buiten, maar ook van binnen. Wat wilde ik nou eigenlijk precies?

Al jarenlang ontwierp ik vol passie voor duurzame bedrijven, sociale projecten en NGO’s. Maar ik begon me af te vragen of ik dit nog wel wilde. Want ja, mijn uitvoerende werk droeg bij aan een betere wereld, maar voedde het werk mijn ziel ook?

Ik besefte dat ik vooral deed wat anderen van me vroegen. Wat goed was voor de wereld. Mijn houding was reactief. Ik stuurde niet op wat ik zelf wilde.

Ik belandde in een professionele identiteitscrisis

Wat wil ik nu écht? Wil ik nog wel ontwerper zijn? Moet ik kiezen? Wil ik fulltime yogadocent worden? Of toch het retraitecentrum van mijn ouders overnemen?

Het was tijd voor reflectie. Door me voor te stellen hoe het was om te stoppen met ontwerpen kon ik er weer vanuit ruimte naar kijken. Ik wilde helemaal niet stoppen! Ik voelde de liefde voor mijn vak weer en waarom ik dit pad gekozen heb. Maar ik wilde het niet meer op de oude manier.

‘Deep branding’ werd geboren

Na dit besef heb ik mijn werk opnieuw uitgevonden. De verdieping die ik miste ontstond door meer te focussen op merkstrategie en coaching in mijn brandingtrajecten, niet vooral design. Dat gaf een shift. Ik werd gelukkiger van mijn werk en mijn klanten gingen door een nog transformatiever proces.

Voor mezelf werd het duidelijk wat ik wilde en waar ik op wilde focussen. De buitenwereld kon dit alleen nog niet ruiken als ik het ze niet vertelde. Dat wist ik inmiddels.

Hanneke laptop

Weerstand tegen zichtbaarheid

Helderheid had ik inmiddels. Maar dan? Ik had helemaal geen zin om iets met marketing of social media te doen. Ik had wel wat beters te doen. Totdat ik me besefte dat mensen helpen met mijn werk belangrijker is dan mijn eigen weerstand op naar buiten treden.

Hoe kan ik de weerstand transformeren naar plezier? Voeding zelfs? Stap voor stap liet ik bewust mijn true colors zien online en offline. Dat voelde eerst spannend, daarna krachtig en bevrijdend. Met als gevolg dat ik nu klanten aantrek die nog beter bij me passen. Natuurlijk is het nog steeds spannend af en toe, maar het is een pad van groei. Personal branding, personal growth, roep ik regelmatig.

In jezelf laten zien liggen veel lessen verborgen.

Hanneke laptop
Hanneke Laaning tekenen

Structuurhippie die graag tekent en fotografeert

  • Yoga, boeddhisme en tantra spelen een belangrijke rol in mijn leven. Bijna dagelijks sta ik op mijn yogamat en onregelmatig zit ik op mijn meditatiekussen.
  • Ik woon en werk in creatieve broedplaats en groene community De Biotoop. Soms huppelt er een eekhoorn voorbij. Dan zwaai ik even.
  • Ik heb veel gereisd in Azië. Daar werkte ik in coworking spaces, mediteerde ik in kloosters, yoga-de ik in ashrams en danste ik in het maanlicht.
  • Ik hou van fotograferen. Naast brand fotoshoots doe ik dat graag op bewuste festivals en retreats.
  • Ik heb een klein houten huisje in de bossen van Drenthe. Hier wandel ik graag, bungel ik in de hangmat of zit ik uit het raam te staren als het regent.
  • Kalligrafie en tekenen doe ik graag. Ik houd van pennen in een inktpot dopen en daarmee kliederen. Of eigenlijk, heel voorzichtig doen. Ik houd van pietepeuterig priegelwerk.
  • In mijn tekenwerk laat ik me inspireren door sacred geometry, de wonderschone natuur en symboliek.
  • Mijn grote helden zijn Thich Nhat Hanh, Tara Brach, Jeff Foster, Brené Brown, Marianne Williamson, Julia Cameron en mijn broertje Jasper.
Be-still-and-know

Ontwerpen & ontwikkelen

Inmiddels heb ik meer dan 20 jaar ervaring als grafisch ontwerper en webdesigner. Ondernemen doe ik sinds 2007. Mijn ontwerpstudio startte als bijbaantje naast de kunstacademie. Door de jaren heen verdiepte ik me meer en meer in merkstrategie, persoonlijke ontwikkeling, spirituele tradities, mindful communicatie, lichaamswerk en business coaching.

Yoga- & mindfulness retraites
De afgelopen 12 jaar raakte ik verslaafd aan retraites. Ik begon als deelnemer en al snel begeleidde ik ze ook. Dat groeide per ongeluk uit tot een nieuw bedrijf, Rock Paper Soul. Vanaf 2014 heb ik veel yoga- en mindfulness retraites georganiseerd samen met Jente de Vries. 

Ik hou van leren en verdiepen
Opleidingen die ik deed zijn: CIBAP – Reclame, Presentatie & Communicatie, Kunstacademie ArtEZ – Interieurvormgeving,  Merkstrategie-opleiding Brand The Change, Traditional Yoga & Tantra opleiding in India. Op dit moment volg ik de tweejarige deeltijdopleiding Typografie & Vormgeving aan het Plantin Instituut in Antwerpen.

Ondernemen kan ik niet laten

Door de jaren heen zette ik – naast Studio Vensterbank – meerdere bedrijven en initiatieven op. Alleen en met anderen. Waaronder:

Klub Kozi
Coworking space voor creatieve ondernemers
co-founder

Girls Who Like Code
Programmeerclub voor vrouwen
founder

Bureau StoereZaken
Duurzaam campagne- & communicatiebureau
art director & partner

Rock Paper Soul
Yoga- & mindfulness retraites
co-founder

Studio Moonshine
Kleine yogastudio aan huis
founder

Eco Pop-up Store
Interieurproducten, lezingen & workshops
mede-initiator

Stilzitten doe ik graag op mijn meditatiekussen, maar is me op mijn ondernemerspad nog niet gelukt. Op mijn LinkedIn profiel kun je meer over mijn achtergrond lezen.

Publicaties

Mijn ontwerpen, fotografie of ikzelf zijn gepubliceerd geweest in:

Adformatie
marketing magazine

Trouw

Metro

BNN

FD
Financieel Dagblad

OogTV

Brand The Change

De Klankschaal
Leven in Aandacht

Bodhi
boeddhistisch magazine

Lekker Weten
Ekoplaza magazine

Nieuwsblad van het Noorden

Kennismaken?

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem contact op voor een kennismakingsgesprek. Ik ontmoet je graag.