Mindful werken is soms een uitdaging als ik de hele dag achter mijn beeldscherm geplakt zit. Regelmatig vraag ik me af hoe ik nou het meest gezond en effectief mijn computerwerk kan doen én ook nog met andere mensen in verbinding blijf. Veel dingen heb ik daar voor uitgeprobeerd en een paar manieren zijn blijven plakken. Die deel ik graag met je.
Mindfulness en productiviteit
Vorig jaar schreef ik hier een artikel over voor boeddhistisch tijdschrift De Klankschaal van Leven in Aandacht. Dit is de Nederlandse sangha (spirituele gemeenschap) van zenmonnik en mijn leraar Thich Nhat Hanh en de community van Plum Village.
Het artikel gaat over hoe je als kantoorgenoten niet de hele dag kletst, maar gefocust samenwerkt. Zoals Sandra de Jong en ik lange tijd gedaan hebben in de tijd dat we een kantoor deelden.
Mindful samenwerken tijdens Coworking Sessies
Tegenwoordig werk ik weer thuis en doe ik eigenlijk hetzelfde digitaal met collega-ondernemers en klanten tijdens Coworking Sessies. Het is een ideale stok-achter-de-deur-methode om in korte tijd veel te doen. Afspreken, bewust ergens aan werken, hardop zeggen wat je gaat doen, ademen en gekaderd pauze nemen. En niet te vergeten, af en toe samen een dance break natuurlijk! Gewoon omdat het leuk is.
In het artikel deel ik ook over hoe ik mindfulness en meditatie integreer in mijn sessies met klanten en hoe je dat zelf ook kunt doen. Waar en met wie je ook werkt.
Ik hoop dat mijn schrijven je mag inspireren tot meer mindfulness, productiviteit en verbinding in je werk. Vooral als je veel thuis werkt.
Ben benieuwd of er dingen tussen zitten die je herkent of wilt uitproberen. Mocht je nog tips voor mij hebben, kom maar door!
Makkelijker dan je denkt: Mindfulness beoefenen op het werk
Door Hanneke Laaning, Dedicated Peace of the Heart
Als designer en merkstrateeg zit ik veel achter een bureau. Tijdens de mindfulness- en yogaretraites die ik geef sta ik vaak op de mat of zit ik op een kussen. Daar zit flink verschil in qua mindfulnessreminders door mijn dag heen. Zowel de praktische kant om met meer aandacht mijn dag door te gaan als de diepgaande kant van mindfulness probeer ik tegenwoordig in mijn werkdagen op kantoor te integreren.
Ping! Mijn Pomodoro-timer gaat af. De app op mijn computer geeft aan dat het tijd is voor pauze. Mijn kantoorgenote Sandra en ik staan op vanachter onze bureaus en lopen naar de gang. We lopen heen en weer, heen en weer. We lopen langs de ramen van onze andere kantoorgenoten. Nee, we gaan nergens heen. We lopen om het lopen. We nemen namelijk vijf minuten pomodoro-pauze. Soms sprinten we voor de grap een stukje en kijken wie er wint. Toen we met deze routine van lopen begonnen, keken mensen raar op dat we tig keer per dag langs hun raam liepen. Tegenwoordig zijn ze het gewend.
Pomodoro-techniek als mindfulnessbel
Sandra en ik zijn beide zelfstandig ondernemer en delen een kantoor. We werken graag met de pomodoro-techniek, een productiviteitsmethode om bewust blokken te werken met volle aandacht, zonder afleiding. Telefoon uit, mail uit, full-focus-modus aan! En een methode om bewust pauze te nemen.
Voor mij is de pomodoro-techniek niet alleen een manier om productiever te zijn, het is ook een mindfulnesstechniek tijdens het werken. Het pomodoro-belletje laat me terugkomen naar het huidige moment, naar mijn lichaam en naar wat ik nou eigenlijk aan het doen ben. Het haalt me letterlijk achter mijn computer weg zodat ik er niet de hele dag achter vast zit geplakt. Als ik pomodoro niet gebruik, vergeet ik dat vaak. De methode helpt me mijn lichaam te bewegen en bewust te kiezen waar ik mijn aandacht vervolgens weer op richt. Het werkt als een soort werk-mindfulnessbel voor me.
Een pomodoro-sessie bestaat uit vier blokken van vijfentwintig minuten met volle aandacht werken en tussendoor telkens vijf minuten pauze. Iets totaal anders doen. Voor mij is dat meestal lopen en soms wat rek-en-strekoefeningen. De laatste pauzeminuut kijk ik vaak naar de bomen buiten en haal ik een paar keer bewust adem. Ping! Dan is het weer tijd voor de volgende pomodoro. Sandra en ik gaan weer achter ons bureau zitten, één van ons zegt: ‘1, 2, 3, GO!’ We klikken op play van de timer. ‘Happy working!’ roepen we in koor en we duiken weer in de volgende taak op onze ToDo-list. Totdat we weer ping horen. Dan begint het hele feest van pauze en werken opnieuw.
Deze pomodoro-techniek werkt voor ons. De verplichte pauze, het even stil staan, benoemen waar je mee bezig bent, delen waar je tegenaan loopt, ademen en weer bewust het volgende blok invullen.
‘Haalt je dat dan niet uit je flow?’
In de flow zitten is heel fijn en ik doe het graag. Maar soms zit ik ook in een flow waarvan ik achteraf denk: ‘Huh, wat heb ik nou eigenlijk gedaan?’ De pomodoro-techniek voorkomt dat. Het helpt daarbij enorm om elkaars mindfulnessbel te zijn en elkaar als het nodig is achter het bureau weg te slepen. Want heel eerlijk, die vijf minuten pauze gaan niet altíȷd van harte. Als ik net lekker ergens iń zit wil ik meestal gewoon doorwerken. ‘Nog heeeel even!’ roept de ene dan. ‘Nee!’ antwoordt de ander streng: ‘We gaan nu lopen.’ ‘Oké, oké, ik kom al.’
We doen het omdat we weten dat het voor ons werkt. Dat het beter is dan maar door denderen. Uiteindelijk gaan we op deze manier zowel productiever als meer mindful de dag door.
Geleide meditatie met klanten
Ik probeer er een kunst van te maken om zo veel mogelijk mindful maniertjes in mijn werkdag te integreren. Voor mezelf, maar ook in contact met klanten. Het was een overwinning om dat een aantal jaren geleden steeds meer te doen in mijn werk, ook omdat mijn vakgebied van branding in eerste instantie weinig met meditatie te maken lijkt te hebben.
Gelukkig kunnen mijn klanten het eigenlijk allemaal waarderen. Tijdens elke merkstrategiesessie die ik met iemand heb, begeleid ik een meditatie. We beginnen met een korte ‘check in’: Hoe zit je erbij? Hoe voel je je? Dan een korte meditatie om te landen. Het is ook zeker eigenbelang om dit soort meditatiemomenten in mijn dag te hebben. Daarna volgt meestal een geleide meditatie over het onderwerp waar we het over gaan hebben. Bijvoorbeeld over hun missie, visie of doelgroep. Tijdens de meditatie laat ik iemand contact maken met het hart. In een strategiesessie kun je je brein flink breken en redeneren vanuit het hoofd. Door te starten met de energie van mindfulness en door het hart uit te nodigen, werken het hoofd en het hart samen om meer inzicht te krijgen in het betreffende onderwerp.
Op deze manier een sessie starten brengt zoveel meer verdieping en verbinding. Prachtig om te zien. Inmiddels is het normaal geworden om geleide meditaties in mijn werk te gebruiken en heeft het een belangrijke rol in mijn sessies gekregen. Elke meeting wordt in mijn ogen beter van beginnen met een ‘check in’ en een meditatie om te landen. Wat je ook doet. Mindfulness is zo geaccepteerd tegenwoordig, dat ik geloof dat niemand er raar van opkijkt als je zoiets introduceert. Dit hoor ik ook bij klanten die het zelf eigenlijk ook willen integreren. Het is vaak de angst voor wat een ander er wel niet van zou denken. Terwijl in de praktijk de meeste mensen het alleen maar toejuichen. Ook niet-boeddhistische beoefenaars.
Samen werken en een ‘thuiswerksangha’
Als ondernemer heb ik de vrijheid om mijn werk in te vullen zoals ik wil. Ik ben me bewust dat dat niet voor iedereen geldt. Maar ik denk dat iedereen zijn of haar eigen manieren kan verzinnen om meer mindfulness in het werk te integreren. Technieken uitproberen, kijken wat werkt en zonodig aanpassen.
De grootste les om meer rust en ‘praktische mindfulness’ in mijn werk te integreren die ik heb geleerd de afgelopen jaren is om anderen erin te betrekken. Of ze nou weten dat het een mindfulnessoefening is of niet. Iedereen kan elkaar helpen om een mindfulnessbel te zijn. Ook als je thuis werkt, ook als je geen collega’s om je heen hebt. Je kunt meer mindfulness in je werk absoluut inbouwen.
Het pomodoroën deed ik bijvoorbeeld ook met Sandra tijdens de lockdown met video aan. We deelden tijdelijk geen kantoor en voelden ons beide alleen in het thuiswerken. Op deze manier waren we toch een beetje samen en konden we mee ‘flowen’ op elkaars werkenergie.
Het is interessant om te onderzoeken waar je behoefte ligt en daar met een creatieve geest naar te kijken. Het kan inspiratie geven om het er met anderen over te hebben. Of je nou hetzelfde werk doet of totaal iets anders, je kunt samen manieren uitproberen om elkaar te helpen de werkdag door te brengen met meer mindfulness.
Alleen is soms fijn hoor, maar samen bevalt me beter. Wat ben ik blij met mijn geïmproviseerde werksangha van collega-ondernemers en klanten waarmee ik bewust en onbewust mindfulness beoefen.
Hanneke Laaning is merkstrateeg, brand coach en designer voor bewuste ondernemers die de wereld een beetje mooier willen maken. Ze is ‘hooked’ aan de beoefening sinds haar eerste Wake Upretraite in 2012 en is inmiddels sangha aan het bouwen met de Middle Way in Groningen. Voordat corona begon gaf ze met Jente de Vries vier keer per jaar yoga- en mindfulnessretraites, onder andere op de Maanhoeve. Hanneke wandelt veel, danst, zingt, tekent graag en doet aan kalligrafie.
Love,
Hanneke
[et_bloom_inline optin_id="optin_1"]